Kozje mlijeko i sir kao zdrava alternativa

 

Iako su koze jedne od prvih životinja koje je čovjek pripitomio i uz nas su više od 9000 godina, proizvodi od kozjeg mlijeka u drugom su planu za mnoge zbog velikog uzgoja krava i većeg prinosa po životinji u odnosu na kozu. Ove predivne životinje koje imaju životni vijek usporediv s onim psa, uz to što proizvode iznimno zdravo mlijeko o kojem ćemo detaljnije pisati u ovom članku, su i jako pametne te ih se može naučiti da se odazivaju na svoje ime.

Jedan od najpopularnijih nusprodukata na farmi koza je sir. Znate li da okus sira varira na temelju prehrane koze i da postaje blaži sa stajanjem? Postoje još brojne zanimljivosti o kozjem mlijeku i proizvodima.

Kozje mlijeko

Jedna koza dnevno može proizvesti najviše do 4,5 litre mlijeka. Ranč Letec koji se nalazi u predivnoj prirodi kraj rijeke Česme na farmi koza ima 100 jedinki sanske pasmine i dnevna proizvodnja u moderno uređenim prostorima za automatsku mužnju je oko 150 litara.

Ovaj dar prirode jedna je od najzdravijih namirnica. Među glavne benefite kozjeg mlijeka spada visok udio vitamina B1, B2, B6 i B12 koji igraju značajnu ulogu u osnaživanju živčanog sustava. Mlijeko sanskih koza prepuno je minerala kao što su kalcij, fosfor, cink i selen, a u isto vrijeme prisutno je puno manje masti. Osim što nije zasićeno alergenima, kozje mlijeko je iznimno lako probavljivo.

Osim što je kozje mlijeko blagonaklono za ljudski organizam, sam uzgoj koza umnogome je prihvatljiviji za okoliš u odnosu na krave.

Kozje mlijeko je bazični proizvod iznimne hranjivosti, ali nije i jedini. Mlijeko je prikladno za izradu izvedenica kao što su jogurt i sirutka.

Kozji proizvodi dijele zajedničke benefite proizašle iz kozjeg mlijeka, iznimno zdrave namirnice prikladne za sve ukuse. Budući da je mlijeko i posljedično jogurt, sirutka te sirevi lako probavljivo, ovi su proizvodi jako popularni među ljubiteljima sira i pogotovo onima koji teško podnose kravlje sireve.

Ne samo da je po sastavu vrlo blisko ljudskoj probavi, već kozje mlijeko i sirevi imaju visok udio vitamina i minerala, a brojne izvedenice od mlijeka poput mladog sira, skute ili škripavca zadovoljit će i najizbirljivija nepca.

Darovi prirode u srcu središnje Hrvatske

Imanje Ranč Letec koje se nalazi nedaleko od Donjeg Draganca u prirodnom okruženju ima stotinjak koza, no nisu samo koze te koje lutaju velikim rančem. Obiteljsko gospodarstvo na brojnim hektarima pašnjaka ugošćuje i jelene i muflone. Kozje mlijeko i sir spravljen u najmodernijoj sirani premium su proizvodi imanja Letec.

Kozje mlijeko temeljni je produkt farme koza i oko njegove hranjivosti i brojnih prednosti za zdravlje moguće je izgraditi cijeli niz drugih proizvoda. Visok udio minerala i vitamina uz manje masti te blagotvoran učinak na probavu čine kozje mlijeko i sireve gotovo savršenom namirnicom. Kozje je mlijeko iznimno hranjivo, a povrh zdravih kalorija ima i prednosti kao što su lakša probavljivost zbog manjka laktoze i problematičnog proteina kazeina A1, visok udio minerala presudnih za zdravlje čovjeka i brojne druge zdrave sastojke.

No, u konačnici nije samo zdravlje pokretač odluka o hrani. Jako je bitno kakav je okus hrane, a i u tom segmentu kozje mlijeko, jogurt i sirevi imaju itekako što za reći.

kontakt

Možete stupiti u kontakt s nama

putem e – maila.

Također smo dostupni i na broju

+385 98 17 27 159.

4 + 4 =

posjetite nas

Donji Draganac 108

43245 Čazma

Hrvatska

Radno vrijeme

Pon-Pe: 7.00  – 15.00

Su: 7.00 – 12.00

Nedjelja i praznici: zatvoreno

Call Now Button